BALLONVAART Boven de wijngaard
Trouwen in de wijngaard
KOOKWORKSHOP in de wijngaard
Nederlandse wijnen komen proeven
DINEREN aan lange tafels
Druivenoogst in de wijngaard
WIJNGAARDTOUR met de 'pluktrein'
BEDRIJFSUITJE in wijngaard
Betuws Wijndomein in Gelderland
Prijswinnende Nederlandse wijnen uit de Betuwe

Wijncolumn Pieter Nijdam

In de Telegraaf van 21 september 2012 heeft Pieter Nijdam een leuke wijncolumn geschreven over de wijnen van het Betuws Wijndomein! Ook hij is overtuigd van de kwaliteit van de Nederlandse wijn.

Op 21 september stond er een leuke column in de Telegraaf:

 

vr 21 sep 2012, 10:50

Wijncolumn van Pieter Nijdam

Johanniter, dé druif van Nederland

Pieter Nijdam

AMSTERDAM -  Af en toe krijg je zo’n telefoontje van een pr-dame dat er op het zoveelste internationale concours een Nederlandse wijn is onderscheiden met een gouden medaille. Die mag zich volgens de juffrouw meteen de beste witte wijn van Europa noemen, of sterker nog, van de hele wereld.

Wat moet je nou met zo’n mededeling? Als ik vervolgens aan de pr-dame vraag hoe die wijn dan smaakt, bekent ze eerlijk geen idee te hebben omdat ze Breezers prefereert.

Tja, je wilt niet al te bot doen, dus vraag je haar of ze proefflessen wil opsturen. Die komen dan braaf een paar dagen later. In dit geval twee keer LingeWit. De met zilver behangen Cuvée 11 en de met goud bekroonde Johanniter.

Uit voorzorg openen we de flessen naast de gootsteen. Laten we eerlijk zijn, de meeste Nederlandse wijn verdwijnt na het proeven onmiddellijk in het gootje. Zo niet de ‘zilveren’ LingeWit Cuvée 11 (€11,50). Een voor Nederland verrassend strakke witte wijn op basis van Duitse hybridedruiven riesèl, solaris en johanniter. Heerlijk floraal en mineralig tegelijk. Tjonge, wat is dit goed. Dit is geen wijn voor het gootje, maar een heerlijk aperitief voor op het terras. Minstens zo goed als een witte Franse of Italiaanse wijn voor hetzelfde geld.

Over op het ‘goud’. De LingeWit Johanniter 2011 (€12,50) stuift het glas uit. Kruisbessen, grapefruit, witte perzik, asperge, het zit er allemaal in. Nét iets krachtiger dan de Cuvée 11, maar met dezelfde elegantie. Dat we hier te maken hebben met de beste witte wijn van Europa (of de wereld) gaat natuurlijk wat ver, maar misschien wel met de beste witte wijn van Nederland.

Het is in ieder geval hét bewijs dat Johanniter in ons kikkerlandje een grote toekomst heeft. De kruising tussen riesling en pinot gris lijkt geknipt voor ons koele en vochtige klimaat.

Het brein achter de twee witte nieuwkomers is Diederik Beker van Betuws Wijndomein (www.betuwswijndomein.nl). Met 28 jaar ‘s lands jongste professionele wijnmaker. Als we onze lovende proefnotities bekendmaken, reageert hij stoïcijns. Het is de Johanniter, zegt hij, nu al dé druif van Nederland!

wijnclub@telegraaf.nl

Tweets

Kom je ook naar de @Horecava ?Je kunt Diederik vinden in hal 7 bij @BidfoodNL @Vers247 #nederlandsewijnhttps://t.co/4tluLOQzKw

Happy New Year!! De evenementen agenda van het Betuws Wijndomein is online! Je bent van harte welkom in de wijng… https://t.co/Ixpk5z7gbm

Betuwse Bruis Wit of Rosé!! 0% is here to stay! Welke fles laat jij vannacht om 00.00 uur ploppen?… https://t.co/ZysFpKCTOh

Activiteiten

Lunchen of dineren in ons Wijngaard Restaurant
Trouwen in de wijngaard
Kookworkshop
Rondleiding door de wijngaard
Workshop zelf wijnmaken
Wijnproeverij in de wijngaard, op kantoor of thuis
Klompenpad Errekomsepad door wijngaard