BALLONVAART Boven de wijngaard
Trouwen in de wijngaard
KOOKWORKSHOP in de wijngaard
Nederlandse wijnen komen proeven
DINEREN aan lange tafels
Druivenoogst in de wijngaard
WIJNGAARDTOUR met de 'pluktrein'
BEDRIJFSUITJE in wijngaard
Betuws Wijndomein in Gelderland
Prijswinnende Nederlandse wijnen uit de Betuwe

Vatgerijpt Hollandse Wijn Editie 2019

Hertog Jan verrast de liefhebbers van de serie Vatgerijpt met een extra editie. Vanmiddag werd in Erichem – in de Betuwe een nieuw bier gelanceerd: Hertog Jan Vatgerijpt Hollandse Wijn Editie 2019. Voor deze editie heeft Hertog Jan Grand Prestige tien maanden mogen rijpen op de eikenhouten vaten van het Betuws Wijndomein.
De presentatie van deze eerste Vatgerijpt Hollandse Wijneditie vond plaats op het Betuws Wijndomein, het bedrijf van de Nederlandse wijnmakers Diederik Beker en Arina van Leenen. Zij werkten de afgelopen maanden nauw samen met het team van Gerard van den Broek, meesterbrouwer van Hertog Jan. Tijdens een uitgebreide lunch werden de aanwezigen getrakteerd op gerechten van chef-kok Tim Meulenbeek. Samen met biersommelier Fiona de Lange maakt hij prachtige pairings.

LingeRood Cuvée Barrique

Het was hard werken vanmiddag tussen de druivenranken. De eerste pairing was een tabouleh van rode en witte quinoa, geroosterd lijnzaad, eendenborst gegaard op de barbecue met verschillende bereidingen van biet gecombineerd met de LingeRood Cuvée Barique. De vaten waarop deze wijn rijpte, werden getransporteerd naar de Hertog Jan-brouwerij in Arcen, waar ze gevuld werden met Hertog Jan Grand Prestige. De combinatie was verrukkelijk, waarbij vooral de fruitige tonen van de wijn floreerden.

Hertog Jan Grand Prestige

De tweede gang werd ingeleid door meesterbrouwer Gerard van den Broek en Fiona de Lange. Gerard introduceerde het bier dat onder bierliefhebbers geen introductie meer behoeft: de Hertog Jan Grand Prestige. Gerard vertelde dat het proces nog best even spannend was, omdat de smaakontwikkeling in het vat in het begin bijna stil viel. Het had tijd nodig, want wat later kwamen de gewenste wijnsmaken los en vermengden zich prachtige met het bier.
Fiona vertelde meer over de combinatie met het gerecht , een rosé gebraden hertenrug, gepofte koolraap, crumble van blauwschimmelkaas, mais crème en jus met cassis bes en lavas olie. Het zal u niet verbazen, dat de bordjes en glazen in een mum van tijd leeg waren en er mensen met een gelukzalige glimlach zaten te genieten, wetende dat het klapstuk nog moest komen!

Vatgerijpt

De derde combinatie bestond uit een tartalette met rendang van Hollandse geitenbok, gel van gember, groene appel, crunch van gesuikerde noten en radijs en natuurlijk de … Hertog Jan Vatgerijpt Hollandse Wijn Editie 2019. De eerste slok is gelijk een feest. De zachte tonen van mout, karamel, vanille, wat kokos smelten in je mond. In eerste aanzet proef je de moutbitterheid van de Grand Prestige, de fruitigheid afkomstig van de wijn uit het vat neemt het over. Dan komt er een kruidigheid naar boven, waarin je duidelijk zwarte peper waarneemt en dan komt de fruitigheid weer in combinatie met zachte tonen van vanille en kokos vanuit het hout. De combinatie met het gerecht is ronduit fantastisch.

Spel van smaken

Ik vind het opmerkelijk hoeveel smaakfacetten er besloten liggen in dit bier. Het spel van deze smaken, hoe ze elkaar opvolgen, hoe ze in elkaar overvloeien is heel bijzonder. “Dit is de allerbeste Vatgerijpt tot nu toe”, roept Fiona enthousiast. Ze is geraakt door het subtiele spel van de smaken, terwijl voorgaande Vatgerijpt-bieren nog wel een bombastisch overkwamen. Een glunderende Gerard van den Broek neemt de complimenten in ontvangst en wijst direct ook naar de wijnmakers Diederik Beker en Arina van Leenen, voor hunj aandeel. Zij maken die smaakvolle fruitige wijnen op een terroir van Betuwse klei. Het samenspel van twee ambachten, van twee producten van Nederlandse makelij wordt nog eens extra benadrukt, waarna de glazen nog eens worden bijgevuld.
UITVERKOCHT, helaas is de Vatgerijpte editie uitverkocht!

Uiteraard is de Grand Prestige en de LingeRood Cuvée Barrique (vatgerijpt) nog wel te koop vandaag in de wijngaardwinkel.

#limitededition #vatgerijpt

 

Tweets

Vanaf nu te lezen in #HollandsGlorieMagazine: de verleidingen van de #Betuwe🍒🍏 Laat je inspireren door de leukste t… https://t.co/Ts9s2jwsxj

Vers van de pers | Eerste oogst 2019 in de fles! Begin je wijnloze avondje goed met een glas Betuwse Bruis bij het… https://t.co/AXhhsNrdiR

Naar de wolkenhemel kun je op een mooie dag wel uur turen maar niet als je aan het oogsten bent! Dan knip je in de… https://t.co/I3SSI8qTTr

Activiteiten

Lunchen of dineren in ons Wijngaard Restaurant
Trouwen in de wijngaard
Kookworkshop
Rondleiding door de wijngaard
Workshop zelf wijnmaken
Wijnproeverij in de wijngaard, op kantoor of thuis
Klompenpad Errekomsepad door wijngaard