Trouwen in de wijngaard
KOOKWORKSHOP in de wijngaard
DINEREN aan lange tafels
WIJNGAARDTOUR met de 'pluktrein'
BEDRIJFSUITJE in wijngaard

Druiven telen

"Wijnmaken doe je niet in de wijnkelder, maar in de Wijngaard". In de wijngaard is alles gericht op het kunnen oogsten van druiven van de juiste kwaliteit. De basis voor goede wijn wordt gedurende het groeiseizoen in de wijngaard gelegd. Ongeveer 70% van de kwaliteit van de wijn wordt in de wijngaard bepaald. In de wijngaard wordt danook gedurende het hele jaar secuur gewerkt. Allerlei teelttechnische maatregelen worden doorgevoerd om dat ene doel te bereiken, kwalitatief hoogwaardige druiven.

Dit begint al met de wintersnoei in januari. De oude ranken worden bijna allemaal weggesnoeid en een vruchtbare nieuwe rank wordt geleid. De wijze van snoeien en geleiden die wordt toegepast wordt aangeduid als “Guyot” snoei. Zodra de knoppen eind april, begin mei gaan uitlopen, worden er al knoppen gedund. Op deze manier wordt al een sterke opbrengstreductie gerealiseerd, wat de kwaliteit ten goede komt. Per stok moeten zich ongeveer 8 tot 9 volwaardige vruchtdragende ranken ontwikkelen. Deze ranken worden zo geleid dat er optimale belichting van de bladeren mogelijk is. Het is van belang om een zo groot mogelijk bladoppervlak te realiseren dat direct zonlicht kan opvangen. Medio juni vindt de bloei plaats. Hierbij zijn de weersomstandigheden van grote invloed. Nadat de bloei goed verlopen is en er voldoende bladoppervlakte gevormd is, wordt er een klein aantal bladeren per druivenstok verwijderd. Vooral het blad dat voor de trossen hangt. Doel is dat de trossen in een vroeg stadium goed in de zon komen te hangen. Dit draagt bij aan een betere rijping, met verfijndere zuren, en zeker bij de rode wijnen voor een betere structuur. Tijdens het blad weghalen, worden er gelijkertijd nog enkele minder goede, achterblijvende trossen weg gehaald, zodanig dat er per hectare ongeveer 35 hectoliter geoogst kan gaan worden. Dit is erg laag, maar noodzakelijk om toch goede kwaliteit wijn te kunnen maken in Nederland

Nadat alle ranken juist zijn aangebonden, blad voldoende is gedund, en er niet teveel trossen meer hangen, is het vooral geduldig afwachten tot het juiste oogstmoment. Vogels verjagen en meten van de alsmaar rijper wordende druiven zijn dan de belangrijkste activiteiten. Een combinatie van de meetresultaten enerzijds en de weersvooruitzichten en ervaring anderzijds bepalen in de herfst het uiteindelijke oogstmoment

De druiven worden handmatig geoogst. Dit is een voorwaarde voor hoge kwaliteit. Door met de hand te oogsten, worden alleen de beste druiven geselecteerd. Wilt u een enerverende en ontspannen dag meemaken in de wijngaard? Geef u dan op als Plukker.

Categorie

Activiteiten

Lunch of Diner in wijngaard
Op maat arrangement, uw wensen of ideeën?
Wijnbeleving op locatie
Rondleiding door de Wijngaard en Wijnkelder