BALLONVAART Boven de wijngaard
Trouwen in de wijngaard
KOOKWORKSHOP in de wijngaard
DINEREN aan lange tafels
WIJNGAARDTOUR met de 'pluktrein'
BEDRIJFSUITJE in wijngaard

Telegraaf, 30 okt 2012

De opbrengst van de Nederlandse wijngaarden valt nog iets meer tegen dan al was gedacht. De afgelopen dagen zijn in de meeste wijngaarden de laatste witte druivenrassen geoogst. Het merendeel van de wijngaarden heeft veel minder dan de helft van een normale oogst kunnen plukken. Diederik vertelt ....

‘Oogst wijngaarden nog lager dan gedacht’
Artikel Telegraaf, 30-10-2012
ERICHEM – De opbrengst van de Nederlandse wijngaarden valt nog iets meer tegen dan al was gedacht. De afgelopen dagen zijn in de meeste wijngaarden de laatste witte druivenrassen geoogst. Het merendeel van de wijngaarden heeft veel minder dan de helft van een normale oogst kunnen plukken. De kwaliteit van de geoogste druiven is wel goed, mede dankzij de hoge temperaturen in de tweede helft van oktober.

Dat zegt Diederik Beker van het Betuws Wijndomein, die van collega’s soortgelijke geluiden hoort. In het zuidelijk deel van het land is de opbrengst iets beter. Gelderland en Limburg zijn de twee grote ‘wijnprovincies’ van Nederland.

Het was volgens Beker „een lastig jaar” door de vorst in februari, late nachtvorst in het voorjaar en slecht weer tijdens de bloei met als gevolg een slechte vruchtzetting. De resterende trossen waren wel van goede kwaliteit.

De oogst van de wijngaard in het Betuwse Erichem is zo goed als binnen. In de stalen tanks in de wijnmakerij zit 1500 liter wijn in wording. „Maar dat had tien keer zo veel moeten zijn”, zegt Beker. In andere landen in Noordwest-Europa is het beeld volgens hem vergelijkbaar: lagere opbrengsten maar wel een goede kwaliteit.

Voor de Nederlandse wijnboer is dit jaar financieel verloren, zegt Beker. „Wijnbouw in Nederland is een lastig bestaan. De omstandigheden moeten meewerken om er goed uit te komen.”

Nederland telt volgens cijfers van het Wijngaardeniersgilde ruim 180 commerciële wijngaarden met in totaal circa 240 hectare aan wijnstokken.

Tweets

Buren, wijnstad, weer een stapje verder! https://t.co/mNajgmTbwu

Volgende week zondag 27 mei presenteert het Betuws Wijndomein @BetuwseWijnen weer de nieuwste wijnen tijdens een ge… https://t.co/x4abSCfMf3

Het Betuws Wijndomein en de HEG zijn de eerste ondernemers die met een uitgebreid plan toestemming hebben gekregen… https://t.co/2Kw9eQe3dF

Activiteiten

Lunch of Diner in wijngaard
Op maat arrangement, uw wensen of ideeën?
Wijnbeleving op locatie
Rondleiding door de Wijngaard en Wijnkelder