BALLONVAART Boven de wijngaard
Trouwen in de wijngaard
KOOKWORKSHOP in de wijngaard
Nederlandse wijnen komen proeven
DINEREN aan lange tafels
Druivenoogst in de wijngaard
WIJNGAARDTOUR met de 'pluktrein'
BEDRIJFSUITJE in wijngaard
Betuws Wijndomein in Gelderland
Prijswinnende Nederlandse wijnen uit de Betuwe

Prepluk Verjus

Verjus is onmisbaar in de keuken. Het verbindt culinaire kookkunsten op een wijnvriendelijke manier. De zuren in de verjus zijn voornamelijk appel - en wijnzuren. De zuurstructuur is het zelfde opgebouwd als die van wijn. Verjus haalt de smaken van je gastronomische kunsten omhoog en zorgt voor een mooie frizure balans.

Prepluk Verjus

Het is bijna zo ver; de ‘groene oogst’ van de druiven in de wijngaard! Speciaal daarom schrijft Ellen Dekkers een stuk over onze Prepluk Verjus in het delicious. magazine Nederland nummer van juli!

Prepluk Verjus is een friszure smaakmaker, die breed inzetbaar is. Het brengt subtiele spanning en balans aan gerechten. Verjus kan als basis voor saladedressings, sauzen en marinades worden gebruikt. Het verfijnt de smaak van vlees, wild en gevogelte maar ook vis, paddenstoelen enandere groenten.

Probeer verjus ook eens met spa rood of in een non-alcoholische #mocktail als vervanging van limoen of citroen. Maak er sorbetijs van of vervang citrus in desserts door verjus.

Hoe maak je Verjus?

Tijdens een zonnige middag in de wijngaard van het Betuws Wijndomein ontstond het idee om een nieuw product te ontwikkelen; Prepluk Verjus. Verjus komt van het Franse woord ver(t)jus, wat groen sap betekent. Verjus is een fris zuurtje voor in de keuken, gemaakt van de ‘groene oogst’. Deze eerste pluk start net voordat de druiven beginnen te kleuren en het suikergehalte van de druif stijgt. Het aantal trossen aan een druivenstok wordt altijd uitgedund.  De energie die in de bladeren wordt geproduceerd, door middel van fotosynthese, wordt verdeeld over minder trossen zodat deze beter rijp worden en krachtige aroma’s te krijgen. De druiven zijn tijdens deze eerste pluk zo klein en groen als erwtjes.  Ze worden met de hand geplukt, en daarna geperst. Het frizure groene sap gaat naar roestvrijstalen tanks waar het gekoeld stabiliseert.  Dit om gisting te voorkomen. Daarna worden verschillende prepluks gecuveerd. Vervolgens bottelen en pasteuriseren we de verjus. Door deze werkwijze is de verjus minimaal 2 jaar houdbaar.

Zowel Diederik als Arina hechten veel waarde aan duurzaamheid tijdens het werk in en rondom de wijngaard. Het gebruiken van de ‘groene oogst’ past helemaal bij hun visie. Ze willen zo veel mogelijk reststromen tot meerwaarde brengen. 

Goud & Rosé

Prepluk Verjus Goud is gemaakt van de eerste pluk van de typische Nederlandse druivenrassen Johanniter en Solaris. Het friszure sap heeft aroma’s van passie- en citrusfruit. Prepluk Verjus Rosé is gemaakt van Regent en Pinotin en heeft aroma’s van bosvruchten en heide kruiden. Verjus is onmisbaar in onze keuken. Het verbindt culinaire kookkunsten op een wijnvriendelijke manier. De zuren in de verjus zijn voornamelijk appel – en wijnzuren. De zuurstructuur is het zelfde opgebouwd als die van wijn. Hierdoor is het smakelijker om een verjus- wijn- foodpairing te maken. Ook zijn de zuren in verjus minder agressief als die in azijn en citroen. Verjus haalt de smaken van je gastronomische kunsten omhoog en zorgt voor een mooie frizure balans.

Hoe gebruik je Verjus?

Dranken – het frisse zuurtje dat cocktails, mocktails, bruiswater en vruchtensappen opvrolijkt.
Koken – verfijnt de smaak van vlees, wild, gevogelte, vis, paddenstoelen en groente.
Basis – haal de basissmaken van dressings, jus, sausen, marinades helemaal op.
Baksels – maakt sorbetijs, fruitcoupe en diverse baksels vele malen spannende

Wil je weten waar je onze Prepluk Verjus kan kopen? Stuur ons dan een e-mail info@betuwswijndomein.nl of kom langs op het Domein.

Prepluk Verjus Betuws Wijndomein_ Delicious juli 2018- Ellen Dekkers

Prepluk Verjus Betuws Wijndomein Delicious Magazine juli 2018- Ellen Dekkers

 

Tweets

Hoe kun je als recreatief-toeristisch ondernemer geld verdienen met cultureel erfgoed in #Rivierenland? Waar liggen… https://t.co/fzzQjVjUn4

Laten we de taken eerlijk verdelen dit weekend!;-) Vrijdag en zaterdag geopend voor al je culinaire kerstinspiratie… https://t.co/bujz0ljk64

Op zoek naar een cadeau voor je Sinterklaasfeest of de Kerst? ‘Culinaire Geheimen van Lek en Linge’; het Betuwse ko… https://t.co/M1Q85lTI3L

Activiteiten

Lunchen of dineren in ons Wijngaard Restaurant
Trouwen in de wijngaard
Kookworkshop
Rondleiding door de wijngaard
Workshop zelf wijnmaken
Wijnproeverij in de wijngaard, op kantoor of thuis
Klompenpad Errekomsepad door wijngaard